dijous, 18 d’octubre del 2012

per què esborrar?

però per què, li deia jo, per què no pintes sobre tela nova i deixes d'esborrar els quadres antics? Perquè, clar, no li agraden alguns quadres del passat, qui sap si en algun moment li agradaren o si acabaren més bé abandonats esperant que algun dia el pinzell sabera exactament què retocar. hi a una diferència entre els escriptors i els pintors: que els primers poden guardar tot el que han escrit en una vida en un disc dur i els altres han de buscar espais per guardar la producció. 

perquè veus més clar això de producció en els pintors: pot ser poden pensar-s'ho més, això de pintar, per l'espai que ocupa. en canvi, per exemple als blogs, l'ocupació de l'espai no ens suposa eixe mal de cap i normalment ens posem ben alegrement a escriure en esta època en què diuen que sobren poetes.

això va ser una de les coses que més em sorprengueren de conéixer pintors, que les cases, els pisos estaven plenes de quadres: quadres a totes les parets, a diferents altures, i habitacions en les que quasi no es podia caminar per la quantitat de quadres en terra. els quadres que s'estimen menys o que no estan acabats no s'ensenyen i es mantenen en habitacions tancades. 

- jo: per què no compres nous llenços i pintes les noves idees i deixes les antigues tranquil·les? 
-aleshores ell: perquè no m'agradava eixe quadre. 
-aleshores jo: que te pesava, l'existència del quadre?
- i ell  sí, esborrar-lo és com si esborrara part del passat.

exacte: com si el passat pesara,  el passat que no ens agrada materialitzat en un quadre del que no mai hem estat satisfets. i és també una manera de resoldre l'ocupació de l'espai: un sembla que manté alguna cosa a ratlla, que fa que creguem que  per després menys i millor.  

i al remat, el problema de l'ocupació d'espais és  mental,  i  trobes gent que esborra tuits, canvia de blog més que canvia de nòvio o llença al fem dietaris adolescents. 

ignorants que som: creure que així elimines part del passat o inicies una nova etapa.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada